Йодасепт Купро 7,5%


Описание:

ЙОДАСЕПТ КУПРО е широкоспектърен антисептик за локално приложение. Лекарственият продукт е показан като: антисептик при ненаранена кожа; пре-, интра- и постоперативна обработка на кожата, антисептик при наранена кожа, включително при повърхностни рани, при изгаряния, декубитуси и язви на подбедрицата. Употребява се и за асептична обработка на ръцете, както и на вътрешните и външните отдели на урогениталната система, при катетеризация на пикочния мехур.

ЙОДАСЕПТ КУПРО 7,5% (т/т)

разтвор за кожа

JODASEPT KUPRO 7,5% (w/w)

cutaneous solution

АКТИВНО(И) ВЕЩЕСТВО(А): Повидон-йод

АТС код: D08AG 02

КОЛИЧЕСТВО НА АКТИВНОТО ВЕЩЕСТВО В ДОЗОВА ЕДИНИЦА: 7,5% (т/т)

КОЛИЧЕСТВО В ЕДНА ОПАКОВКА: 100ml; 1000ml

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА: разтвор за кожа

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ: Когато се ползва за самостоятелна дезинфекция на ненаранена кожа, лигавицата на устата, влагалището, уретрата и маточната шийка, ЙОДАСЕПТ КУПРО се прилага неразреден. Индивидуални и общи дневни дози:

  • за антисептично измиване на пациенти с рани, слабо инфектирани изгаряния или кожни инфекции: разредете в съотношение 1:3 с вода и изчакайте 5 минути за проявяване на ефекта.
  • за цялостно антисептично изкъпване на пациенти с рани, слабо инфектирани изгаряния или кожни инфекции: разредете в съотношение 1: 100 с вода и изчакайте 15 минути за проявяване на ефекта.
  • за предоперативна и постоперативна обработка на рани прилагайте неразреден. за антисептично почистване и обработка на изгаряния: прилагайте неразреден за измиване и изплакнете с топъл изотоничен солеви разтвор.
  • за антисептичен лаваж и лечение на рани: прилагайте неразреден за промивка, или под пропускливи превръзки, които се сменят два пъти дневно. за лечение на язви (декубитуси, язви на подбедрицата): прилагайте неразреден за промивка, повърхностно приложение, или под пропускливи превръзки, които се сменят два пъти дневно.
  • за предоперативен лаваж или за приложение върху повърхността на външните женски полови органи и влагалището: използвайте неразреден.
  • за антисептично лечение на външните урогенитални органи: използвайте неразреден.
  • за катетеризация на пикочен мехур и промивка на катетър: за обработка на входните отверстия на катетъра използвайте концентриран разтвор. За антисептична промивка на катетъра ползвайте разреждания от 1 : 20 до 1 : 50.
  • за антисептична промивка на ортопедични оперативни рани: разредете в съотношение 1 : 20 с изотоничен солеви разтвор.
  • за антисептична обработка на ръбовете на костни фрактури: използвайте разреждане 1 :10 с изотоничен солеви разтвор за промивка или оцветяване.

Ако няма други указания, разрежданията могат да се правят или с изотоничен солеви разтвор или със стерилна вода.

Забележка:

Когато се ползва за предоперативна дезинфекция на кожа, да се предотврати разливането под пациента, защото това може да предизвика възпаление на кожата.

Кафявият цвят на разтвора е присъща характеристика на препарата. Той показва наличието на свободен йод и следователно е индикатор на ефективността. Да се използват само прясно приготвени разтвори.

Когато се прилага като антисептик, ЙОДАСЕПТ КУПРО може да се използва за измиване, лаваж или оцветяване. Засегнатите области трябва да се оцветяват докато се намокрят напълно и да се оставят в продължение на 1-2 минути за постигане на ефект от процедурата. Продължителността на прилагане на ЙОДАСЕПТ КУПРО зависи от индивидуалните показания. За бактериалните спори и някои вируси е необходим период от 15 минути. Когато се приготвя разтвор за антисептична процедура за цялото тяло, е важно първо да се напълни ваната с вода, затоплена до подходяща температура, след което да се добави нужното количество Йодасепт Купро.

ПОКАЗАНИЯ: ЙОДАСЕПТ  КУПРО е широкоспектърен антисептик за локално приложение.

Лекарственият продукт е показан като: антисептик при ненаранена кожа; пре-, интра- и постоперативна обработка на кожата, антисептик при наранена кожа, включително при повърхностни рани, при изгаряния, декубитуси и язви на подбедрицата. Употребява се и за асептична обработка на ръцете, както и на вътрешните и външните отдели на урогениталната система, при катетеризация на пикочния мехур.

НАЧИН НА ОТПУСКАНЕ: Без лекарско предписание.